امروز پنجشنبه 01 آذر 1403 http://gitynama.cloob24.com
0

منابع کارشناسی ارشد - رشته برنامه ریزی شهری

به ترتیب، نام کتاب، نویسنده، انتشارات

مبانی برنامه ریزی شهری:

1- مبانی برنامه ریزی شهری در ایران - دکتر غلامحسین مجتهدزاده - پیام نور

2- مقدمه ای بر مبانی برنامه ریزی شهری - مهندس اسماعیل شیعه - دانشگاه علم و صنعت

3- با شهر و منطقه در ایران - مهندس اسماعیل شیعه - دانشگاه علم و صنعت

4- تحلیلی از ویژگیهای برنامه ریزی شهری در ایران - ناصر مشهدی زاده دهاقانی - دانشگاه علم و صنعت

5- برنامه ریزی شهرهای جدید - دکتر کرامت الله زیاری - سمت

6- برنامه ریزی مسکن- دکتر محمدرضا دلال پور محمدی - سمت

7- مجموعه مباحث و روشهای شهرسازی جغرافیا - دکتر محمدتقی راهنما - مسکن و شهرسازی

8- اصول و تکنیک های شهرسازی - دکتر کریم حسین زاده دلیر - پلی کپی دانشگاه تبریز

جغرافیای شهری:

1- دیدگاههای نو در جغرافیای شهری - دکتر حسین شکویی - سمت

2- جغرافیای شهری - دکتر حسین شکویی - پیام نور

3- جغرافیا و شهرشناسی - دکتر یدالله فرید

برنامه ریزی ناحیه ای و روستایی:

1- برنامه ریزی ناحیه ای - دکتر کریم حسین زاده دلیر - سمت

2- اصول و روشهای برنامه ریزی منطقه ای - دکتر کرامت الله زیاری - دانشگاه یزد

3- اصول و روشهای برنامه ریزی منطقه ای - دکتر سید حسن معصومی اشکوری

4- اصول و روشهای برنامه ریزی ناحیه ای - دکتر حسین آسایش - پیام نور

5- اصول و روشهای برنامه ریزی روستایی - دکتر حسین آسایش - پیام نور

6- کارگاه برنامه ریزی روستایی - دکتر حسین آسایش - پیام نور

7- برنامه ریزی روستایی در ایران - دکتر حسین آسایش - پیام نور

8- رهنمودهایی بر برنامه ریزی مراکز روستایی - مهندسین مشاور دی- اچ- وی هلند - جهاد سازندگی

فلسفه جغرافیا:

1- اندیشه های نو در فلسفه جغرافیا - دکتر حسین شکویی - گیتاشناسی

2- فلسفه جغرافیا - دکتر حسین شکویی - گیتاشناسی

3- کلیات و فلسفه جغرافیا - دکتر حسین شکویی - پیام نور

4- مکتب های جغرافیایی و جغرافیای کاربردی - دکتر حسین شکویی - آستان قدس رضوی

5- سیر اندیشه در جغرافیای انسانی - دکتر یدالله فرید - دانشگاه تبریز

مبانی جغرافیای طبیعی:

1- مبانی آب و هوا شناسی - دکتر بهلول علیجانی و محمدرضا کاویانی - سمت

2- آب و هوای ایران - دکتر بهلول علیجانی - پیام نور

3- مبانی ژئومورفولوژی - دکتر مقصود خیام - نیما

4- ژئومورفولوژی در ایران - دکتر جمشید جداری عیوضی - پیام نور

زبان انگلیسی:

1- زبان تخصصی برنامه ریزی شهری - دکتر کریم حسین زاده دلیر - پلی کپی دانشگاه تبریز

2- جغرافیای انسانی (1) و (2) - پیام نور

3- جغرافیای طبیعی – سمت

0

تعریف و اهداف رشته:

یکی از پدیده های مهم و عمومی جهان امروز، افزایش نقاط شهری و توسعه ی شدید و روز افزون فیزیکی شهرهاست.این در حالیست که در محدوده ی شهرها، شدیدترین و گسترده ترین دخالتها و تغییر شکلهای انسانی در محیطهای طبیعی مشاهده می شود.

در واقع شهرها از یک سو نشانه ی رشد و پیشرفت و زندگی نوین هستند و از سوی دیگر به دلیل بی مبالاتی انسانها در معرض شدیدترین خطرات طبیعی قرار دارند، به همین دلیل امروزه نیاز شهرها به دست اندرکاران برنامه ریزی شهری اجتناب ناپذیر است.

متخصصانی از علوم اقتصاد،جامعه شناسی، جمعیت شناسی، آمار، عمران، سازه و جغرافیا که می توانند با مشارکت یکدیگر وضعیت شهر را سر و سامان دهند. فارغ التحصیلان جغرافیا و برنامه ریزی شهری به عنوان متخصصانی که از علوم مختلف از جمله اقتصاد جامعه شناسی، کشاورزی، زیست محیط و جمعیت سر رشته دارند، می توانند وظیفه ی مدیریت برنامه ریزی شهری را بر عهده بگیرند.

در حقیقت یک متخصص جغرافیا و برنامه ریزی شهری برای مشکلات فعلی و آینده ی شهر راه حلهای مناسبی را پیدا می کند.

شاخه ی جغرافیا و برنامه ریزی شهری تلاش می کند تا با توجه به عوامل انسانی و طبیعی موجود در هر شهر، برای مسائل جمعیتی، اقتصادی و زیست محیطی آن برنامه ای بیندیشد تا مطابق این برنامه مهندسین معمار، عمران، سازه و تأسیسات، بخشهای مختلف شهر را طراحی کرده و مشکلات شهر را حل نمایند.

0

در طراحی ساختمان مهد کودک،کودک محوری اولویت دارد. به این معنی که ساختمان باید برای نگهداری موقت کودکان طراحی شود

نادیده گرفتن عادتمان شده است. حتی اگر پای کودکانمان درمیان باشد. شاید در این هنگام بیشتر از مواقع دیگر. چه کودکان زبان اعتراض ندارند.

شهر باید انسان محور باشد. این را بیشتر کارشناسان شهری می گویند. شهر بزرگ شده، رشد پیدا کرده اما توسعه هنوز غایب است. زنان، راهی محیط های کاری شده اند، اما از ملزومات حضور اجتماعی آنان در شهر خبری نیست.

کودک جزیی از جامعه انسانی شهرنشین است و توجه به او از اصول شهرنشینی. با این حال گویا این بخش از جامعه در شهرهای ما چندان جدی گرفته نمی شوند. مگر به مناسبت روز جهانی کودک آن هم با پخش چند کارتون. از آموزش اصول شهروندی گرفته تا رعایت ضوابط استاندارد محیط های ویژه آنها. چند مدرسه یا مهد کودک را سراغ دارید که با شرایط جسمی کاربر آن یعنی کودک همخوانی داشته باشد؟

ضوابط مهد کودک سازی

شورای عالی معماری و شهرسازی سال قبل ضوابطی را برای طراحی مهد کودک به تصویب رساند.

شاید این تنها ضابطه موجود از سوی متولیان امر ساختمان برای ساخت مهد کودک به عنوان فضای مختص کودکان باشد. گو این که بر این ضابطه نیز نقدهای فراوانی وارد است، با این حال همین ضوابط ناقص نیز اغلب نادیده گرفته می شود. چه بیشتر مهدکودک ها، خانه های قدیمی هستند که تنها با رنگ کردن و چسباندن چند نقاشی به در و دیوار تغییر کابری داده اند.

در این ضابطه که با نام ضوابط طراحی معماری مهد کودک نامیده می شود، آمده است،«اجرای مصوبه حاضر و پیوست آن در تمام طرح های آتی و در دست تهیه انواع مهد کودک اعم از دولتی، خصوصی و خود کفا از این تاریخ (14/2/1383) در سرار کشور الزامی بوده و تمام مراجع مسوول تهیه، بررسی و تصویب و اجرای طرح های مهد کودک موظفند در مراحل مختلف تصویب، صدور پروانه ونظارت بر اجرا ضوابط مذکور را رعایت کنند.»

با این همه از تصویب ضوابط طراحی مهد کودک تاکنون اتفاق خاصی در زمینه ساخت مهد کودک نیافتاده است.

هر چند بندها ی این مصوبه چندان با شرایط کودکان انطباق ندارد.

علاوه بر ضوابط شورای عالی شهرسازی و معماری سازمان بهزیستی نیز ضوابطی را برای ساختمان مهد کودک لحاظ کرده که در اغلب بند های‌ آن با عنوان کلمه " حتی المقدور " بیشتر جنبه توصیه ای پیدا کرده تا مصوبه ای.

برای مثال در این ضوابط آمده است: ساختمان مهد کودک حتی المقدور یک طبقه باشد. در غیر این صورت طبقه دوم به نگهداری شیرخواران و اطفال نوپا اختصاص یابد.

0

دریاچه هامون هفتمین تالاب بین‌المللی کشور و محور حیات در سیستان است که خشکی بستر آن در دوره خشکسالی یک دهه گذشته خسارتهای زیادی به این خطه وارد کرده است.

این دریاچه چهار هزار کیلومترمربعی در شمال و غرب زابل شامل بخشهای "صابوری، پوزک و هامون هیرمند" بی‌گمان در حیات، ماندگاری و اقتصاد ساکنان سیستان نقش انکارناپذیری ایفا کرده و خواهد کرد.

گرچه این دریاچه در ‪ 10‬سال گذشته بر اثر قهر طبیعت دچار ناملایماتی شده بود اما طی یکی دو سال اخیر با ورود مقطعی آب هیرمند کمی نم‌دار شده است.

دریاچه هامون طی دوره خشکسالی به کانون بحران و حرکت شنهای روان در سطح منطقه سیستان مبدل شده بود.

تالاب هامون در طول تاریخ در امرار معاش ساکنان روستایی منطقه سیستان نقش بسزایی ایفا کرده بطوری که با خشکیدن آن بیش از ‪ 70‬هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی و سه هزار خانوار صیاد بیکار شدند.

به گزارش ایرنا خشکی تالاب هامون جز در حوزه اقتصادی، ابعاد دیگری را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده بنابراین کمتر هفته‌ای را می‌توان سراغ گرفت که طی آن توفان شن مردم سیستان را خانه‌نشین نکرده باشد.

بارشهای فصلی پاییز و زمستان پارسال در حوزه میانی رود هیرمند باعث شد تا دریاچه هامون دوباره جریان آب را لمس کند.

0

مقدمه

داستان ساخت شاتل ها ازاواخر دهه 1340/1960 آغازشد. درحالی که ماموریت های آپلو به پایان می سید وعطش فتح ماه وپیروزی درمسابقه فضائی نزد دولت آمریکا آرام گرفته بود، انگیزه وتوان کافی برای سفرهای بعدی به ماه ورویای بلند پروازانه سفربه مریخ وجود نداشت. به همین سبب ادامه فعالیتهای فضائی سرنشین دارناسا درمسیرساخت فضاپیمایی قرارگرفت که انسان را کم هزینه ترومطمئن تربه مدار زمین ببردوبرای رفت آمد به ایستگاه های فضایی آینده به کارآید، وسیله ای که برخلاف فضاپیماهای آن دوران یک بارمصرف نباشد، بارها پروازکند،مانند موشک اززمین پرتاب شود، وهمچون هواپیما فرود آید.نخستین شاتل درسال 1355/1976 به خواست طرفداران مجموعه تلوزیونی پیشتازان فضا به نام کشتی فضائی این مجموعه تلویزیونی علمی- تخیلی، اینترپرایزنامیده شد. ایینترپرایزچند پروازآزمایشی درجوَانجام داد وبعد بازنشست شد. دوشاتل دیگرنیزدرسال های بعد بدون پروازی به مدارزمین، یکی به موزه ودیگری برای آزمایش وتوانمند کردن شاتل های دیگردراختیار دانشمندان ناسا قرارگرفت. ازجمع 8 شاتل ساخته شده 5 دستگاه دراسکادران فضائی قرارگرفتند که عبارت بودند از: کلمبیا - دیسکاوری- چلنجر- آتلانتیس وایندیور. شاتل ها برخی ازسرنوشت سازترین ماموریت های فضائی را به کمک فضانوردان با تجربه خود انجام دادند.

0
در مجهزسازی فضاهای سبز و باز شهری ابتدایی‌ترین روش برای احساس آرامش و راحتی در پارک‌ها استفاده از نیمکت است.

در مجهزسازی فضاهای سبز و باز شهری ابتدایی‌ترین روش برای احساس آرامش و راحتی در پارک‌ها استفاده از نیمکت است. طرز قرار گرفتن این نیمکت‌ها باید به شکلی باشد که دسترسی به آنها آسان و راحت بوده یعنی در سراسر پارک و به تعداد زیاد موجود باشد. صندلی‌ها باید در روبه‌روی مناظر زیبا اما در جایی که در مسیر رفت و آمد افراد قرار نگیرد، واقع شود.
نیمکت‌های مراکز عمومی شهر نیز می‌تواند برای آسایش و راحتی شهروندان در کنار مراکز ویژه مانند ایستگاه‌ها، کیوسک‌ها، باجه‌های تلفن، ظروف زباله و شیرهای آب قرار بگیرند. مهمترین محل قرار گرفتن نیمکت‌ها در سطح شهر، مراکزی است که رفت و آمد مردم در آن جا زیاد است. به ویژه مکان‌هایی که برای استراحت و تفریح مردم است. فضای باز زیبا و مناسب عمومی به شهروندان این امکان را می‌دهد تا در کنار یکدیگر از طبیعت اطراف لذت ببرند. با داشتن مکان مناسبی برای نشستن احساس رضایت آنها چندین برابر شود. افراد مختلف انواع متفاوتی از نیمکت‌های پارک یا فضاهای سبز را می‌پسندند که این سلایق متفاوت چگونگی طراحی نیمکت‌های پارک را تعیین می‌کند و به آن تغییراتی می‌دهد.

0

فصل دوم - ضوابط و مقررات مربوط به شرکت مادر و شرکتهای تابعه ماده 23- کلیه شرکتهای وابسته اعتبارات جاری و عمرانی مورد نیاز شهر جدید را برای احداث و اجرای طرحهای مربوط، از طریق منابع پیش بینی شده در بودجه مصوب هرسال شرکت تامین می نمایند. ماده 24 - سرمایه گذاری هایی که از منابع داخلی شرکتهای وابسته برای ایجاد فضاهای آموزشی، خدماتی، فرهنگی، هنری و مذهبی صورت گرفته یا می گیرد به عنوان پیش پرداخت مالیاتی به حساب مالیاتهای قطعی شده شرکتهای وابسته منظور می شود. تبصره - کلیه هزینه هایی که توسط شرکت وابسته جهت ایجاد فضاهای مذکور در این ماده و یا به منظور ارائه خدمات عمومی و آماده سازی اعم از احداث، نگهداری، تعمیرات و بهره برداری صورت گرفته یا می گیرد جزء اعتبارات طرحهای عمرانی منظور و تعرفه بیمه آن براساس تعرفه طرحهای عمرانی محاسبه می شود. ماده 25 - به منظور امکان اجرای ماده (7) قانون، اعتبارات و درآمدهای شرکتهای وابسته در یک حساب که توسط شرکت مادر نزد خزانه معین می شود، تمرکز می یابد و شرکت مادر موظف است شرکتهای وابسته زیانده را تعیین و در قالب بودجه مصوب آنها نسبت به جابجایی اعتبار و درآمد بین شرکتهای وابسته و تامین هزینه های خود اقدام نماید. این جابجایی اعتبارات درآمد محسوب نمی گردد. فصل سوم - ضوابط و مقررات خاص متقاضی غیردولتی ماده 26 - متقاضی غیردولتی موظف است تقاضای خود را مبنی بر آمادگی ایجاد شهر جدید مشخص شده در طرح ناحیه ای مصوب، به انضمام مدارک زیر به وزارت مسکن و شهرسازی ارائه نماید: 1 - اعلام مساحت درنظرگرفته شده (حداقل سیصد هکتار) و ارائه مدارک کافی مبنی براینکه در صورت تصویب نهایی طرح، متقاضی غیردولتی امکان تهیه و تامین اراضی مورد نیاز را خواهد داشت. 2 - تایید وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر بی مانع بودن استفاده از اراضی موردنظر. 3 - تعیین و معرفی مهندسین مشاور شهرسازی و معماری ذی صلاح مسوول تهیه طرح و نظارت. 4 - تعهدنامه مبنی بر منظور داشتن زمین مورد نیاز براساس سرانه های طرح جامع مصوب برای معابر عمومی، فضاهای سبز، میادین، تاسیسات عمومی و اجتماعی و تجهیزات غیرقابل تملک خصوصی و واگذاری رایگان اراضی ملکی خود با کاربریهای مذکور در ماده (9) این آئین نامه و رعایت کلیه ضوابط و مقررات مندرج در قانون و این آئین نامه، مصوبه های شورای عالی و ضوابط وزارت مسکن و شهرسازی. ماده 27 - وزارت مسکن و شهرسازی پس از اخذ مدارک و تشکیل پرونده، موضوع تقاضا و توانمندیهای متقاضی، نوع و موقعیت اراضی و مکان ارائه شده را بررسی و در صورت تایید و صدور موافقت اصولی به متقاضی غیردولتی اعلام می نماید تا نسبت به تهیه طرح مکان یابی در قالب طرح ناحیه ای اقدام و برای تصویب به شورای عالی ارائه نماید. تبصره - چنانچه در طرحهای ناحیه ای مصوب، مکان شهر جدید مشخص نشده باشد، ضروری است متقاضی غیردولتی قبل از مکان یابی دقیق شهر جدید در سطح ناحیه، اقدام به اخذ موافقت مقدماتی بنماید. بررسی و اتخاذ تصمیم مقدماتی در مورد پیشنهاد احداث شهر جدید و مکان تقریبی آن با توجه به طرحهای کالبدی ملی، منطقه ای و ناحیه ای و مسایل امنیتی، سیاسی، اجتماعی و سایر مقتضیات و نیازهای هر منطقه در مرکز هر استان به عهده شورای برنامه ریزی و توسعه استان می باشد. تصویب نهایی مکان شهر جدید بر عهده شورای عالی خواهد بود. ماده 28 - پس از تصویب طرح جامع شهر جدید، وزارت مسکن و شهرسازی برای متقاضی، پروانه احداث شهر جدید صادر می کند. متقاضی غیر دولتی بدون موافقت کتبی وزارت مسکن و شهرسازی اجازه واگذاری یا انتقال پروانه مذکور را به دیگری ندارد. ماده 29 - وزارت مسکن و شهرسازی موظف است راسا و یا از طریق سازمان مسکن و شهرسازی استان بر کلیه اقدامات و ساخت و سازهای متقاضی غیردولتی و اجرای دقیق طرح جامع و تفصیلی نظارت نماید و در صورت مشاهده تخلف از طرحهای مذکور و یا عدم رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی موارد تخلف را به طورکتبی به متقاضی غیردولتی و مهندس مشاور طرح ابلاغ کند. همچنین وزارت یادشده مجاز است در صورت عدم همکاری متقاضی غیردولتی و عدم توجه به تذکرات کتبی پس از دو اخطار کتبی (45) روزه نسبت به لغو پروانه احداث شهر جدید اقدام نماید. تبصره - تعرفه حق نظارت به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید. ماده 30 - هرنوع واگذاری اراضی در شهرهای جدید توسط سازنده غیردولتی قبل از تفکیک، آماده سازی و اتمام عملیات زیربنایی هرمرحله و سپردن تعهد مناسب به وزارت مسکن و شهرسازی مبنی بر انجام خدمات عمومی مورد نیاز ساکنین آن فاز و ادامه عملیات زیربنایی فازهای بعدی، ممنوع است. ماده 31 - در مواقعی که برای ایجاد یک شهر جدید هم شرکت مادر و هم بخش غیردولتی متقاضی باشند، اولویت با متقاضی غیردولتی است. ماده 32 - متقاضی غیردولتی ایجاد شهر جدید از کلیه مزایا و تسهیلاتی که وزارت مسکن و شهرسازی برای انبوه سازان مسکن منظور نموده یا می نماید، بهره مند می باشد. ماده 33 - کلیه مفاد این آئین نامه مشمول شهرهای جدیدی که تاکنون مصوب، ایجاد و احداث شده اند نیز می باشد. معاون اول رئیس جمهور - محمدرضا عارف

0

نگاه اجمالی

اگر با این سوال شروع کنیم که شهر چیست؟ بدون شک باید به تاریخ پیدایش شهر نیز توجه کنیم، زیرا تعریف شهر بدون توجه به این که شهر در چه زمان و مکانی پدید آمده است میسر نخواهد بود. موجب جالب توجه این است که شهرها نسبت به تاریخ زندگی بشر عمر کوتاهی درند. اولین شهرهای جهان در5500 سال پیش پدید آمد. این دور زمانی شامل تمام تاریخ نوشته شوده بشر می‌شود، چون ثبت وقایع با پیدایش شهر توام بوده است. اما در عین حال نسبت به عمر بشر در کره زمین که چیزی در حدود نیم میلیون سال و تاریخ پیدایش هموسپینس (Homosapiens) که حدود 40000 سال است، دوره‌ای نسبتا کوتاه می‌باشد. در هر حال برای یافتن منشا پیدایش شهر ناچار هستیم که به تاریخ آثار باستانی رجوع کنیم. ابزار باقی مانده و ابنیه تاریخی تا حدودی کمک می‌کنند. باد کوشش کنیم تا در این آثار تصویری از فرهنگ انسانهای اولیه و تصویر آنها زمان و مکان پیدا کنیم.

0

سایت city mayors که اطلاعات مربوط به شهرهای جهان را ارائه می‌کند، دو ماه پیش فهرستی از بزرگترین و ثروتمندترین شهرهای جهان را منتشر کرد. توکیو پر جمعیت‌ترین و ثروتمندترین شهر جهان است. تحقیقات نشان داده توکیو تا سال 2020 همچنان بدون رقیب خواهد بود در این فهرست که با استفاده دقیق از شاخص‌های جمعیت، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تهیه شده، شهر توکیو همچنان بدون رقیب، پرجمعیت‌ترین و ثروتمندترین شهر دنیاست. پایتخت ژاپن با شهرک‌های اطراف آن در سال 2007 بزرگترین و ثروتمندترین شهر جهان بوده است. تخمین‌های محققان این مرکز نشان می‌دهد که توکیو از سال 2005 در چنین جایگاهی بوده و تا سال 2020 هم در همین جایگاه باقی خواهد ‌ماند. تهیه‌کنندگان این تحقیق بیشتر بر اهمیت اقتصادی شهرهای بزرگ جهان متمرکز شده‌اند. در فهرست ثروتمندترین و بزرگترین شهرهای جهان، 30 شهر اول فهرست به طور کلی 16درصد از تولید ناخالص جهان را در سال 2005 تشکیل داده‌اند. 100 شهر اول این فهرست هم 25درصد تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل داده‌اند. در حال حاضر شهرهای بزرگ جهان که به اقتصادهای پیشرفته دنیا تعلق دارند، در صدر فهرست تولید ناخالص جهان هستند. شش شهر اول این فهرست را شهرهای توکیو، نیویورک، لس‌آنجلس، شیکاگو، پاریس و لندن تشکیل می‌دهند. این ابرشهرها از نظر شاخص‌های اقتصادی با شاخص‌های ملی کشورها برابری می‌کنند. نرخ و قدرت خرید در شهرهایی مانند توکیو و نیویورک به شاخص قدرت خرید در اسپانیا و کانادا نزدیک است. ابرشهر نیویورک با مساحت 8700 کیلومتر مربع، دومین شهر پرثروت و بزرگ دنیا است. نسبت قدرت خرید به رقم تولید ناخالص داخلی در لندن بالاتر از سوئد و سوئیس است. تا سال 2020 شهرهای شانگهای، بمبئی، استانبول و پکن در میان 30 شهر اول فهرست ثروتمندترین شهرهای دنیا قرار می‌گیرند. از کشورهای هند، چین و برزیل که رشد پرشتاب اقتصادی دارند تا سال 2020 چند شهر وارد فهرست شهرهای ثروتمند جهان قرار می‌گیرد. میزان رشد ثروت لندن بسیار پرشتاب تر از توکیو، نیویورک، شیکاگو یا پاریس بوده است. به همین دلیل این شهر تا سال 2020 به پله چهارم جدول خواهد رسید، اما دیگر شهرهای بزرگ اروپای قدیم یعنی رم، میلان و برلین رشدی بسیار کند دارند و در سال‌های آینده مغلوب شهرهای در حال توسعه‌ آسیایی و آمریکای‌لاتینی خواهند شد. بزرگترین شهرهای جهان با توسعه شهرنشینی در سراسر جهان که از نتایج مستقیم عصر صنعتی است، شهرها از نظر جمعیت و وسعت روز به روز ابعاد تازه‌تری پیدا می‌کنند. به این ترتیب شهرهای بزرگ جهان به ابرشهر تبدیل شده‌اند. توکیو و یوکوهاما در ژاپن در کنار هم بین 33 تا 35میلیون جمعیت را در خود جای داده‌اند و بزرگترین ابرشهر جهان نام گرفته‌اند. در فهرست city mayors که بر اساس آمارهای مربوط به سال 2006 و 2007 تهیه شده، مکزیکو سیتی، نیویورک، سائوپائولو و بمبئی دیگر شهرهایی هستند که در فهرست پنج شهر اول جدول پرجمعیت‌ترین شهرهای جهان جای گرفته‌اند. از نظر وسعت زمین، شهر نیویورک با مساحت 8700 کیلومتر مربع پهناورترین شهر دنیاست. توکیو و یوکوهاما با وسعت 7هزار کیلومتر در ردیف بعدی قرار دارد. بعد از این دو شهر هم ده شهر آمریکایی قرار دارند. بمبئی با پراکندگی جمعیتی 30هزار نفر در هر کیلومتر مربع شلوغ‌ترین شهر دنیاست. کلکته، کراچی و لائوس در ردیف‌های بعدی شلوغ‌ترین شهرهای جهان قرار دارند.

0

مقدمه

تکوین و تکامل پوسته ایران را می‌توان از وقتی دنبال کرد که ما وضعیت ابتدایی پوسته ایران و حوادث حاکم بر آن پس از تشکیل پوسته را بدانیم. داده‌ها و اطلاعات ما از وضعیت پوسته اولیه ایران بسیار ناچیز است و می‌دانیم که در حدود 1.7 میلیارد سال قبل تنها قاره بزرگ آن زمان به نام پانگه‌آ تقسیم گردیده و دو قاره شمالی و جنوبی به نام اوراسیا و گندوانا بوجود آمد. در رابطه با وضعیت اولیه پوسته ایران بایستی بدانیم که آیا سرزمینهای ایران بخشی از قاره گنداوانا بوده است یا بخشی از اوراسیا.